Újabb kártékony appok hódítottak a Playen

Biztonsági kutatók olyan kártékony alkalmazásokra akadtak a Google Playen, amelyek összességében több mint kétmillió készülékre kerültek fel.
 

Továbbra is rendszeresen jelennek meg olyan hírek, amelyek a Google Play áruházban lefülelt, ártalmas, nemkívánatos appokról szólnak. Legutóbb a Dr. Web biztonsági cég számolt be az ezzel kapcsolatos felfedezéseiről.
 
A vállalat biztonsági kutatói több alkalmazás esetében is kimutatták, hogy azok kártékony célokat szolgálnak, illetve nem éppen azt teszik, amit a leírásaikban ígérnek. A legtöbb ezek közül a felhasználókat különféle rendszeroptimalizálási lehetőségekkel hitegeti vagy egyéb hasznos funkciókat ígérnek. A valóságban azonban a háttérben egyéb nemkívánatos műveleteket is végeznek.
 
A Dr. Web külön kiemelte a TubeBox nevű appot, amelynek leírása azt állítja, hogy videók és azokkal együtt érkező reklámok megtekintéséért jutalomban részesíti a felhasználót. A biztonsági cég szerint azonban ezt a jutalmat a készülékek tulajdonosai soha nem kapják meg, ellenben az alkalmazás fejlesztői részesülnek a hirdetési bevételekből.
 
A szakemberek által problémásnak vélt további alkalmazások:
 • Bluetooth device auto connect (bt autoconnect group) - 1.000.000 letöltés
 • Bluetooth & Wi-Fi & USB driver (simple things for everyone) - 100.000 letöltés
 • Volume, Music Equalizer (bt autoconnect group) - 50.000 letöltés
 • Fast Cleaner & Cooling Master (Hippo VPN LLC) - 500 letöltés
 
A fenti alkalmazások jellegzetessége, hogy Firebase Cloud Messaging szolgáltatáson keresztül képesek olyan üzeneteket fogadni, amelyek webes hivatkozásokat is tartalmaznak. Az appok ezeket a linkeket rendszeresen megnyitják, amivel reklámbevételhez juttatják a csalókat. Eközben a felhasználókat nem kis mértékben bosszantják.
 
A Dr. Web egy - szerencsére kevés letöltést számláló - Fast Cleaner & Cooling Master nevű appra is felhívta a figyelmet. Ez az alkalmazás egy proxy kiszolgálót létesít az áldozatául eső mobil eszközökön. Emiatt a csalók az adatforgalmukat a fertőzött készülékeken keresztül "terelhetik", és visszaéléseket követhetnek el.
 
A Google már elkezdte a problémás alkalmazások Play áruházból történő eltávolítását. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az alkalmazások telepítése előtt mindenki körültekintően járjon el. Érdemes alaposan szemügyre venni az alkalmazások felhasználói értékeléseit is.
Vélemények
 
 1. 3

  A HP Service Manager egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

 2. 4

  A QNAP két biztonsági hibáról számolt be.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő támadások. Az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát.

hirdetés
Közösség