Veszélyes biztonsági hibákat javított a Microsoft

​Elérhetővé váltak a Microsoft és az Adobe szeptemberi biztonsági hibajavításai. Mindkét cég szüntetett meg kritikus besorolású sérülékenységeket, ezért most sem célszerű halogatni a frissítést.
 

A szeptemberi hibajavító kedden egyértelműen a Microsoft frissítései és különösen a Windows-hoz elérhetővé vált hibajavítások kapták a főszerepet. A cég összesen 79 biztonsági rést foltozott be, amelyek nagy része a Windows-hoz kötődik. Az összes frissítés közül 17 kapott kritikus besorolást.
 
Persze nem kizárólag a foltok számára érdemes figyelni, hanem például arra is, hogy két Windows javítás nulladik napi sebezhetőséget szüntet meg. Vagyis olyan biztonsági réseket foltoznak be, amelyeket már most aktívan felhasznál a kiberbűnözés a saját céljaira. Az egyik ilyen sérülékenység a CLFS (Common Log File System) kapcsán merült fel, míg a másik a Winsock (ws2ifsl.sys) hibájára vezethető vissza. Az előbbi jogosultsági szint emelést tehet lehetővé, míg az utóbbi kódfuttatásra adhat módot szintén emelt szintű jogosultságok mellett.
 
A Windows kapcsán két olyan sérülékenységet is orvosoltak a fejlesztők, amelyekről korábban már szivárogtak ki információk a netre. Az egyik a Windows Text Service Framework (TSF), míg a másik a Windows Secure Boot esetében van jelen.
 
A Microsoft-féle hibajavító kedden az alábbi megoldások is kritikus vagy fontos besorolású frissítésekkel lettek gazdagabbak:
 • Internet Explorer
 • Microsoft Edge
 • Microsoft Office
 • Microsoft Lync
 • Microsoft Yammer
 • Microsoft Exchange Server
 • ASP.NET
 • .NET Core
 • .NET Framework
 • Project Rome
 • Team Foundation Server
 • Visual Studio
 
Visszafogott volt az Adobe
 
Az Adobe a múlt hónapban 118 biztonsági rést foltozott be a különböző szoftverein. Ezzel szemben szeptemberben sokkal visszafogottabb frissítésről számolt be, hiszen mindössze három sérülékenységet szüntettek meg a fejlesztői. Ezek közül kettő a Flash Palyerhez tartozik. Mindkettő kritikus veszélyességi besorolást kapott, aminek az az oka, hogy bizonyos körülmények között jogosulatlan távoli kódfuttatást is lehetővé tehetnek. A biztonsági réseket a 32.0.0.255-ös verzió telepítésével lehet befoltozni Windows, macOS, Linux és Chrome OS alatt egyaránt.
 
A harmadik sérülékenység pedig az Application Managerhez köthető, pontosabban annak telepítőjéhez. Ezért a számítógépeken lévő példányokhoz nem is kell hozzányúlni, az Adobe csak a telepítőprogramot javította.
 
A frissítések a cégek weboldalairól tölthetők le, vagy az automatikus frissítési funkciók segítségével telepíthetők. A sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
 1. 3

  A FortiClient for Windows legújabb kiadása egy biztonsági hibát is megszüntet.

 2. 3

  A VMware egy olyan sebezhetőséget javított, amely számos, széles körben használt alkalmazását érinti.

 3. 1

  A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1