Virtuális gépeket ostromol a RegretLocker vírus

​A napokban felfedezett RegretLocker zsarolóprogram legújabb variánsa a virtuális gépekre is komoly veszélyt jelent.
 

A zsarolóvírusok idei térhódítása során számos új technika jelent meg, amelyek mind azt a célt szolgálták, hogy a károkozók minél nagyobb valószínűséggel juthassanak át a védelmi vonalakon, és a kiszemelt rendszereken minél komolyabb - lehetőleg helyreállíthatatlan - károkat okozzanak. Sajnos sok esetben ezek a károkozók el is érték a céljukat, és jelentős pusztításokat hajtottak végre.
 
A legújabb technikát a RegretLocker zsarolóprogram mutatta be, amely első ránézésre egy teljesen szokványosnak mondható zsarolóvírusnak látszik. Miután titkosítja a fájlokat, azt követően egy egyszerű - szöveges fájlban elhelyezett - üzenetet jelenít meg, és e-mailes kapcsolatfelvételre ösztökéli a felhasználót. Tehát még csak Tor alapú megközelítést sem használ az anonimitás fokozása érdekében.
 
Az ördög azonban ezúttal is a részletekben rejlik. Amikor Vitali Kremez, az Intel biztonsági kutatója alaposabban is szemügyre vette a RegretLockert, akkor egy nagyon érdekes jellemzőre lett figyelmes. A kártékony program ugyanis elkezdett virtuális gépekhez tartozó fájlokat titkosítani. Mindezt pedig nem a szokásos módon tette.

 
 
  1. 3

    A GitLab egy közepes veszélyességű sérülékenységet orvosolt.

  2. 5

    A SonicWall egy súlyos, nulladik napi sebezhetőségről számolt be.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség