Windows 7: közeleg a vég

​Ha a Microsoft tartja magát a jelenlegi terveihez, akkor januártól rengeteg számítógépről fognak hiányozni a Windows frissítések, ami nem kis kockázatot jelent. Nehezen halad ugyanis a Windows 10-ra való áttérés.
 

A napjainkban is széles körben használt Windows 7 operációs rendszer 2009. október 22-én jelent meg. Akkor a Microsoft úgy nyilatkozott, hogy az operációs rendszer támogatását 10 évig biztosítja. Az idő azonban könyörtelenül múlik, és lassan lehet ünnepelni a Windows 7 tizedik születésnapját. Örömre azonban nem igazán lesz ok, mivel az operációs rendszer támogatása 2020. január 14-én végleg megszűnik. Ezzel pedig kezdetét veszi egy olyan - vélhetőleg nem rövid időszak - mint amit például a Windows XP támogatásának befejezésekor már megtapasztalhattunk. Mégpedig azt, hogy rengeteg olyan számítógép fog továbbra is működni mind az egyéni felhasználóknál, mind a vállalati, intézményi környezetekben, amelyek operációs rendszer szintjén már nem kapnak biztonsági hibajavításokat. Ezáltal egyre sebezhetőbbé válnak a kártékony programokkal és a támadásokkal szemben.
 
A Kaspersky kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mégis mire lehet számítani akkor, amik a Microsoft felhagy a Windows 7 frissítéseinek kiadásával. A helyzet egészen aggasztó, mivel a biztonsági cég telemetriai rendszerei által gyűjtött adatok szerint a Windows 7 részaránya az egyéni felhasználók és a mikróvállalkozások körében 38 százalék, míg a kkv-k és a nagyvállalatok esetében 47 százalék. Vagyis vállalati környezetekben még mindig majdnem minden második számítógépen a végnapjait élő operációs rendszer fut.


Forrás: Kaspersky
 
A felmérés tanúsága szerint a támogatással már nem rendelkező Windows XP, Windows Vista és Windows 8 részesedése igen csekélynek mondható, de azért még ezek sem haltak ki teljesen. A Windows 8.1 esetében nincs komolyabb gond, mivel annak kiterjesztett támogatása 2023 januárjáig biztosított.
 
Alexey Pankratov, a Kaspersky szakértője is aggodalmának adott hangot a felmérés eredményeinek láttán. Elmondása szerint a Windows 7-ről történő lassú váltás oka több tényezővel magyarázható. Egyrészt a vállalatok tartanak a kompatibilitási problémáktól, vagyis a jelenlegi rendszereik nem feltétlenül futnak megbízhatóan Windows 10 alatt. Egy másik ok pedig a migrálás erőforrás és költség vonzata. A migrációk elvégzése - különösen sok száz vagy ezer rendszert magában foglaló infrastruktúrák esetében - nem olcsó mulatság, és úgy tűnik, hogy sok vállalat nem is kíván áldozni minderre.
 
Van egy kibúvó
 
A vállalati felhasználók számára a Microsoft hagyott egy kiskaput, amivel a migráció egy ideig még elodázható. Ez pedig nem más, mint a Windows 7 Extended Security Updates (ESU), amelyen keresztül 2023 januárjáig még biztosítottak lesznek a Windows 7-hez a biztonsági hibajavítások. Azonban ezért a kibővített támogatásért már alaposan zsebbe kell nyúlni, ráadásul minden egyes évben emelkedő díjakkal kell számolni.
 
A Microsoft nemrég jelezte, hogy az ESU támogatás az EA (Enterprise Agreement) és EAS (Enterprise Agreement Subscription) licencelést választó ügyfelei számára az első évben ingyenes lesz, amennyiben rendelkeznek aktív Windows 10 Enterprise E5 vagy Microsoft 365 E5 licencekkel. Egyébként az első évben a Windows E3 esetében 25 dollár, míg a Windows Pro-nál 50 dollár lesz a támogatás díja gépenként. Az évenkénti áremelés hatására például ez utóbbi díj a harmadik évre már 200 dollárra növekszik. Így aztán - hacsak nem szól komoly technikai érv a váltás ellen - nem igazán lesz érdemes halogatni a Windows 10-re történő átállást.
 
A Kaspersky azt is hangsúlyozta, hogy a Windows 7 be nem foltozott biztonsági réseinek kihasználásával bekövetkező esetleges incidensek jóval több kárt okozhatnak, mint amennyiben a migrációk kerülnének. Ez pedig nyilvánvalóan megint csak a váltás mellett szól.  
Vélemények
 
  1. 4

    A MySQL fejlesztői jelentős hibajavítással rukkoltak elő.

  2. 4

    Az Oracle ismét frissítette a VirtualBoxot.

  3. 1

    A Browexp trójai kifejezetten a webböngészőkbe mentett felhasználói adatokat kémleli. Ezáltal érzékeny információkra is szert tehet.

 
Partnerhírek
Frissíteni kell a WhatsApp üzenetküldőt!

Egy szingapúri IT-biztonsági szakember felfedezte, hogy a népszerű üzenetküldő alkalmazást egy fertőzött GIF segítségével térdre lehet kényszeríteni.

​Zsarolóvírus okozott 95 millió dolláros kárt egy dán cégnek

Még mindig nem épült fel teljesen a szeptember elejei zsarolóvírusos támadásból a dán Demant, amelynek friss pénzügyi jelentése szerint az incidens összesen 95 millió dolláros kárt okozott.

hirdetés
Közösség
1